География

ГъмзовоСело Гъмзово се намира в северозападна България, област Видин, община Брегово и е разположено в Дунавската хълмиста равнина с надморска височина между 110 – 200 метра.

Отстои по средата на второкласния път 12 Видин – Брегово – Неготин. Намира се на 17км от Видин, на 23км от Дунав мост 2, 12 км от Брегово и 13км от ГКПП „Брегово“. Съседни селища, с които няма директен път са Тияновци, Калина – малки села на около 1.5км от Гъмзово, както и Ново село – 6км, и Винарово на 3км.

Селото е разположено на площ 1 461 дка; общата площ на землището е 23 150 дка; ниви – 17 508 дка и 1 121 – гори. Броят на населението през 1934 година е 2 447, а след последното преброяване през 2001 год. – 1045 жители. Релефът на селото е хълмисто – равнинен, слабо пресечен от протичащи реки, ерозийни процеси и антропогенна дейност.

Поминъкът на населението е предимно земеделие, както в миналото, така и сега. Растениевъдството, зеленчукопроизводството са водещи, но също така добре е застъпено животновъдството.

Инфраструктурата е добре развита. Тя се оформя от: целодневна детска градина; читалище с богата културна дейност и запазени традиции в певческото и танцово самодейно народно изкуство; добре развита търговска мрежа и спортен комплекс. Населеното място е сравнително добре благоустроено и водоснабдено.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s