ТВРС „Гъмзово“

Телевизионната ретранслаторна станция „Гъмзово“ в местността „Материз“ работи от 60-те години, като първият ретранслатор е бил българско производство, с мощност 50 W. Станцията е част от националната система на Националното Управление на Радио и Телевизионни Станции – НУРТС, което до скоро беше собственост на приватизираната БТК, в момента Виваком. Днес на мястото с развитието на техниката и технологиите на същата кула има 2 предавателя по 100W останали от Канал 1 и Ефир 2 , а в момента се използват от националните медии – БНТ 1 и bTV.

Старата кула има изградена и 20kV електрическа връзка с подстанция „Гъмзово“, както и трафопост за понижаване на волтажа до 230V/400V.При загуба на радиорелейката от Кърнева ливада, Белоградчик  се използват сателитните приемници върху старата кула или подземната оптична линия. С появата на клетъчните телефонни мрежи бяха поставени и първите предаватели за мобилните оператори. Глобул дори изградиха втора кула за GSM сигнали, като тя се захранва от дизелов генератор. Преди 3 години беше изградена и цифровата радиорелейна връзка и кула , както и подземна оптична линия, която гарантира по-висококачествен сигнал дори и на аналоговото предаване, а от скоро на тестовите цифрови мултиплекси.

Покрива с телевизионен сигнал в селата Гъмзово, Калина, Тияновци, Ново село, Флорентин, Винарово, Ракитница, град Брегово и други.

Географски координати: 22°46’00″E / 44°05’00″N.

Надморска височина (кота терен): 232 м.

Информацията и снимките са предоставени от Симеон Цветков и Predavatel

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s